Treningmed mening

Dr. Tatsui Suzuki 8. Dan Hanshi 1928 - 2011

Med KARATE er får du trent bl.a. balanse, mykhet, spenst og styrke og ikke minst koordinasjon. Og det blir lagt stor vekt på høflighet, disiplin og holdninger.

KARATE er et kamp- og selvforsvarssystem som er utviklet gjennom flere tusen år. Det var først kjent i Kina, før det via Okinawa kom til Japan. Teknikkene er stort sett de samme som finnes innen kinesiske kampkunster. Det som skiller systemene fra hverandre er måten teknikkene settes sammen og praktiseres på.

Det var Gichin Funakoshi fra øya Okinawa, utenfor Japan, som i begynnelsen av 1920-årene satte karate i et system, slik vi kjenner det i dag. Han er den moderne karates far. Han kalte karate for Karate-do:
Kara betyr tom eller himmel, 
Te betyr hånd,  Do
betyr kunst eller vei.
Karate kan altså beskrives som den tomme hånds vei.

Fordi karate-do først ble praktisert av munker og prester i klostre og templer, har zenbuddhismen hatt sterk innflytelse på treningen. Noe av dette henger igjen i dag, i form av hilsning og høflig fremtreden blant annet i treningslokalet. Forøvrig vektlegges selvdisiplin og vennlighet som viktige deler av karate-do. Funakoshis filosofi gikk ut på at man ved å lære om karate-do ville foredles og bli gode samfunnsborgere. Han sa også at man ikke trener karate for å bruke det destruktivt, men for å forbedre seg som menneske.

I karate har vi flere forskjellige stilarter. En karatestil kan defineres som en teknikk og en filosofi som etter enkelte ledende karateutøveres oppfatning er den beste måten å drive karate på. Stilartene er vanligvis av japansk eller Okinawisk opprinnelse. Mange stilartsgrupper har et godt samarbeid seg imellom. Noen av de store gruppene har hundretusener av utøvere.

Det er mange stilarter i Norge og vi kan nevne noen; Shotokan, Gojoryu, Wadoryu, Kyokushinkai, Shitoryu, Shokukai, Shorinryu og Nanbudo.


KARATE - 3 typer av SEN (angrepsalternativer)

Wada Ryu stilarten er en blanding av harde karateteknikker fra Okinawa karate og myke kroppsbevegelser hentet fra jiu-jitsu. Med andre ord, det fjerner unødvendige bevegelser og er en veldig effektiv stilart. Bevegelsene er smidige og myke og ble grunnlagt av professor Hironori Ohtsuka. 

Angrep er det beste forsvar. Når du står overfor en angriper er det 3 alternative typer av angrepsinitiativ i Wado karate (3 typer av SEN):


SENSEN-NO-SEN

Begge er like aggressive, klar og villig til å angripe.
Ditt angrep må bli utført først, i brøkdelen av et sekund før motstanderen mens han er mentalt innstilt på å  angripe og starter sin bevegelse. Hans beslutning om å angripe vil forhindre ham fra forsvar  og å svare med motangrep.


SEN

I SEN angriper begge samtidig så resultatet skulle bli uavgjort, men din oppmerksomhet på motstanderens hensikt å angripe, gjør at du er brøkdelen av et sekund før motstanderen og får satt inn en smertefull teknikk og forhindrer motstanderen og få utført sin.

GO-NO-SEN

Her må du beholde roen og iaktta motstanderen nøye. Din reaksjon skal være en automatisk kort tilbaketrekning for motstanderens angrep og raskt motangrep før motstanderen rekker å trekke tilbake etter sitt angrep.


 Her kan du se Sensei Tatsuo Suzuki fortelle og demonstere selv:

http://youtu.be/Tmjzu0tFZRQOM Wado Ryu

Wado Ryu betyr Fredens vei. Øverste leder for Wado Ryu har vært Tatsuo Suzuki 8. Dan Hanshi, til han døde 12. juli 2011 83 år gammel. Alle land som trente Wado Ryu under Suzuki Sensei er organisert i Wado International Karate-Do Federation (WIKF), og omfatter 67 land.

Wado Ryu er en av de store japanske stilene. Karakteristisk for stilen er at det satses mer på teknikk, hurtighet og spenstighet enn rå kraft. Stilarten er derfor godt egnet for utøvere i alle aldre og med forskjellig fysisk form. Treningen tar sikte på å øke fysisk og psykisk velvære. Enkle og effektive teknikker gjør at denne stilarten også er godt egnet i selvforsvar.

Grunnleggeren av Wado Ryu-karate er Hironori Ohtsuka. Suzuki sies å være den eneste som har studert intenst sammen med Ohtsuka i hans beste år, fra Ohtsuka var 50 til han var 70.

WIKF, som er den internasjonale Wado-organisasjon etablert og ledet av Suzuki frem til hans død, finnes i dag i 51 land. Suzuki selv bodde i England.

Ny hovedinstruktør i WIKF er nå Jon Wicks 8. dan. (bildet)

Sensei Wicks er en av Dr. Suzuki sine beste elever og var en av hans faste assistenter når Dr. Suzuki reiser rundt i verden for å instruere. Sensei Wicks startet å trene karate i en alder av 13 år. Han ble gradert Shodan (1. Dan) i en alder av 17 år, og 44 år gammel ble han en av de yngste innen Wado Ryu i verden som ble tildelt 7. Dan av Dr. Suzuki. 50 år gammel ble han den yngste offisielle Wado Ryu 8. dan, tildelt av Master Suzuki personlig. Under WIKF EM på Kypros i 2009 ble han utnent til hovedinstruktør for stilarten internasjonalt (WIKF World Chief Instructor).

I tillegg til en fantastisk karriere som konkurranseutøver, har sensei Wicks hatt æren av å få trene med mange store mestre fra Japan. Blant dem er grunnleggeren av Wado Ryu, Hironori Ohtsuka I. 

Sensei Wicks har tidligere instruert under treningssamlinger i Norge, og vil også bli invitert i fremtiden. Han var på Os utenfor Bergen og hadde treningssamling 26. og 27. august 2011

WIKF Norge sin side finner du her:  http://www.wikf.no


Om WIKF Norge

WIKF Norge ble etablert av sensei Mihajlo Misic (7. dan). Han gikk bort i november 2003 etter lang tids sykdom. Han valgte Cato Bruarøy (6. dan) som sin etterfølger som hovedinstruktør, og Espen Karlsen (6. dan) og Kjell Jacobsen (6. dan) som medlemmer i Teknisk Komite.

Mihajlo Misic (7.dan) var født i Skopje i Makedonia. Han innførte Wado Ryu Karate til Norge i 1974 og etablerte en rekke klubber som senere samarbeidet gjennom WIKF Norge. Sensei Misic var karateinstruktør på heltid i nærmere 30 år og var en ildsjel som var oppriktig interessert i at andre skulle få positive erfaringer og personlig utvikling med karate. Vår trening er basert på hans prinsipper og måte å undervise på.

Han trente boksing før han begynte med fullkontakt Kyokushinkai karate i England. Han ble britisk mester i lagkamp og oppnådde svart belte i Kyokushinkai i årene før han begynte med Wado Karate. Misic var en fighter som la vekt på tradisjonelle verdier som ære, lojalitet og mot, samt evne til å tåle smerte. Han hadde fokus på at karateteknikker også skulle fungere effektivt i selvforsvar. Han opplevde selv at dette hadde reddet ham ut av situasjoner både i det tidligere Jugoslavia og i London. Misic hadde gode resultater i konkurranser, inkludert sølvmedalje i Europamesterskapet i karate.

På sine eldre dager var Misic noe rundere i kantene enn før, men han var like tøff. Misic var en meget teknisk god utøver og en flink pedagog. Han var respektert av karateutøvere over hele verden, og var meget godt likt av sine elever. Vi er takknemlige for at en slik trenerkapasitet valgte å bosette seg i Norge.Sensei Cato Bruarøy 6. Dan - Hovedinsruktør i WIKF Norge

Sensei Cato Bruarøy startet å trene karate da han var 12 år hos sensei Mihajlo Misic (7. dan) i Os Karateklubb. Sensei Misic var en av verdens fremste utøvere av Wado karate, og i tillegg til svart belte i Kyokushinkai Karate hadde Misic flere års erfaring fra andre kampformer som boksing og Kung Fu.

Cato likte den tøffe treningen, og trente Karate hver dag. Han reiste også med sensei Misic rundt i de andre Wado-klubbene i Bergensområdet. Fra han var 15 år gammel ble han etter sensei Misics ønske styremedlem i Os Karateklubb, og fra han var 17 år ble han fast hjelpeinstruktør på WIKF treningssamlinger på Vestlandet.

Som en av stilartsorganisasjonen WIKF Norges høyest graderte utøvere valgte Cato å bruke ekstremt mye tid på karate, idrett og kampkunst. I tillegg til å konkurrere både i kamp og kata tok han trenerkurs fra Norges Idrettsforbund, var dommer i ti år på lokale stevner, var styremedlem i kampsportkretsen og studerte asiatisk filosofi og en rekke ulike former for meditasjon og asiatisk medisin. Da han kom på landslaget i karate tok han ett år fri fra siviløkonomstudiet for å kunne bruke enda mer tid på karate.

Selv om han har hatt sitt hovedfokus på karate som tradisjonell kampkunst har Cato Bruarøy også deltatt i konkurranser. Han har blitt norgesmester i karate og vunnet det åpne danske mesterskapet. Innen stilarten WIKF karate har han medaljer fra Europamesterskap både i kamp, kata og lagkamp. I stilarten Shito Ryu karate vant han VM i Japan i 1999 i vektklassen sin.

I perioden 1998-2003 har sensei Cato Bruarøy også trent under sensei Geir V. Henriksen (6. dan Shito Ryu) i Mizuchi Karateklubb. Geir V. Henriksen har blant annet vært medlem av teknisk komite i European Karate Federation, og er den norske instruktøren som har trent frem flest norgesmestre i karate. Henriksen er en av Europas fremste karateinstruktører. 

Bruarøy trener også Taiji og Taijiwuxigong med Dr. Shen Hongxun.

Sensei Mihajlo Misic gikk bort høsten 2003. Det var hans ønske at sensei Bruarøy skulle overta som WIKF Norges hovedinstruktør, en beslutning organisasjonens høyest graderte utøvere aksepterte. Sensei Bruarøy er leder av WIKF Norges tekniske komité. I tillegg er sensei Bruarøy medlem av Teknisk Komité i Norges Kampsportforbunds karateseksjon, og leder for valgkomiteen både for Kampsportforbundet generelt og for forbundets karateseksjon.

Linken til WIKF Norge sin hjemmeside er: http://wikf.no

Nyeste kommentarer

18.08 | 06:04

Hei Kjetil.
Vi har for tiden en nedre aldersgrense på 8 år. Så hvis han fyller 8 år i løpet av 2022 kan han starte hos oss.

17.08 | 15:02

Hei. Har en gutt 7 år som ønsker prøve karate. Har dere noe nybegynnerkurs?

14.04 | 15:01

Foreslår du venter til høsten for det er bare vel 1 måned igjen av vårsemesteret.

12.04 | 20:33

hei eg er snart 14 år eg kunne øsnker og begynner.